Σεπ 12, 2012

Posted in 1.Νέα

Αισιοδοξία

Αισιοδοξία. Το μυστικό για την επιτυχία.

 

“Ας υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει
στο μαύρο αδιέξοδο, στην άβυσσο του νου”, έγραφε ο Καρυωτάκης μερικά χρόνια πριν, στο ποίημα του “Αισιοδοξία”. Και πραγματικά αυτό είναι το νόημα της αισιοδοξίας, να μην βλέπεις δηλαδή το χειρότερο σε ό,τι συμβαίνει αλλά να ελπίζεις για το καλυτερό.

Σε μια εποχή τόσο απαισιόδοξη και τόσο αβέβαιη, όσο η σημερινή, το μόνο πραγματικά εφόδιο του ανθρώπου για επιβίωση, επιτυχία και τελικά ευτυχία, είναι η προσπάθεια του για θετική θεώρηση των πραγμάτων. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι πιστεύουν πως μια αποτυχία οφείλεται σε παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν με διαφορετική προσέγγιση, ώστε την επόμενη φορά να έρθει η επιτυχία.

Τόσο η αισιοδοξία όσο και η απαισιοδοξία, ορίζονται σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ερμηνεύουν τον κόσμο, τα γεγονότα αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Υπάρχουν τρεις βασικές διαστάσεις στην ερμηνεία των γεγονότων και στην απόδοση αιτιών:

ü     Πρώτον εσωτερικοί ή εξωτερικοί παραγοντές,

ü     Δεύτερον σταθεροί ή ασταθείς παράγοντες  και

ü     Τρίτον γενικοί ή ειδικοί παράγοντες.

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να αποδίδουν τις κακοτυχίες σε εξωτερικούς, ασταθείς και ειδικούς παράγοντες. Κατ’αντιστοιχία τα θετικά γεγονότα ερμηνεύονται ως αποτέλεσμα εσωτερικών, σταθερών και γενικών παραγόντων.

Με άλλα λόγια ο αισιόδοξος άνθρωπος αποδίδει την αποτυχία σε παράγοντες έξω από τον ίδιο, σε παράγοντες οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν και παράγοντες που είναι ειδικοί για την κάθε περίσταση και όχι γενικοί για όλο το φάσμα της ζωής του. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργεί την ελπίδα, που του δίνει κίνητρο να συνεχίσει.

Σε αντίθεση ο απαισιόδοξος, ερμηνεύει την αποτυχία ως αποτέλεσμα προσωπικών του μειονεκτήμάτων, τα οποία είναι σταθερά και γενικά σε όλες του τις δραστηριότητες, οδηγούμενος με αυτό τον τρόπο στην απελπισία και την παραίτηση.

Η αισιοδοξία διδάσκεται

Σύμφωνα με το Daniel Goleman, εμπνευστή της συναισθηματικής νοημοσύνης, η αισιοδοξία διδάσκεται. Οι άνθρωποι μπορούν να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους να κάνει θετικές σκέψεις, να αντικαθιστούν τις αρνητικές προβλέψεις με άλλες θετικότερες και να αντιμετωπίζουν τα αρνητικά γεγονότα ως κίνητρο για βελτίωση και επαναπροσπάθεια. Η αισιοδοξία επομένως δεν είναι ένα κληρονομούμενο χαρακτηριστικό, με το οποίο κάποιοι γεννιούνται και κάποιοι όχι.  Ωστόσο οι γονείς και τα πρότυπα παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της αισιοδοξίας των παιδιών και στην ψυχική τους υγεία .

 

Τα πλεονεκτήματα της αισιοδοξίας

Σωματική Υγεία

Έρευνες έχουν δείξει πως οι αισιόδοξοι άνθρωποι παρουσίαζουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, μειωμένα εγκεφαλικά και μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Επίσης ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία τους, καπνίζουν και πίνουν λιγότερο, προσέχουν την διατροφή τους και ασκούνται περισσότερο. Τέλος τείνουν να ζουν περισσότερο απ’ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από απaισιοδοξία.

Ψυχική υγεία

Οι αισιοδοξοί άνθρωποι εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Αποφεύγοντας να ερμηνεύσουν τα αρνητικά γεγονότα ως καταστροφικά και δείχνοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητες τους, περιορίζουν σημαντικά τους στρεσογόνους παράγοντες και χειρίζονται αποτελεσματικότερα το άγχος. Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι άνθρωποι οι οποίοι έπασχαν από χρόνια κατάθλιψη κατάφεραν να ξεπεράσουν αποτελεσματικότερα την πάθηση τους, καλλιεργώντας έναν πιο αισιόδοξο τρόπο σκέψης, απ’ότι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν φαρμακευτική αγωγή.

 

Επιτυχία

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν τόσο εύκολα όσο οι απαισιόδοξοι, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Αντιμετωπίζουν τα αρνητικά γεγονότα ως μικρά εμπόδια τα οποία μπορούν να ξεπεράστουν, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ευνοικότερες για τους ίδιους συνθήκες επιτυχίας.

Παραδείγματα αισιόδοξων ανθρώπων

Ντόναλντ Τράμπ (Επιχειρηματίας) Παρ’ολο τις επανειλημμένες χρεωκοπίες, καταφέρνει μέσα από την επιμονή και την αισιοδοξία του να μετατρέπει την αποτυχία του σε επιχειρήσεις εκατομμυρίων.

Τζ. Κ. Ρόουλιγκ (Συγγραφέας) Μια από τις πλουσιότερες γυναίκες του πλανήτη ζούσε υπό την μέριμνα της πρόνοιας και τα μυθιστορήματα της είχαν απορρίφθεί από δέκα εκδοτικούς οίκους, προτού τελικά γίνει η διασημότερη συγγραφέας παιδικών μυθιστορημάτων.

Στηβ Τζόμπς ( Ιδρυτής Apple, Inc) Ξεκίνησε την ίδρυση της Apple Computer  στο γκαράζ των γονιών του το 1976, με σκοπό να αλλάξει τον κόσμο. Εννέα χρόνια μετά απολύθηκε από την εταιρεία που δημιούργησε ο ίδιος, για να επιστρέψει το 1995 ως διευθύνων σύμβουλος.

Άντζελα Αβράμπου

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>